ČLÁNEK

Není třeba hnát se za kariérou

Kariéra. Pro někoho snad hanlivé slovo, které si spojuje s honbou za úspěchem, penězi, slávou a kdoví čím ještě. Pro jiné však slovo, které nenese negativní významy a netýká se jen individuálního zahledění se do sebe a na svůj pracovní výkon. S pozitivním chápáním slova kariéra jsme se na začátku října mohli setkat na Kariérním dni, který již pošesté pořádala Střední odborná škola automobilní, informatiky a Gymnázium v Hostivaři (Weilovka).

S myšlenkou uskutečnit pro žáky střední odborné školy a gymnázia veletrh pracovních příležitostí, jak lze tuto akci také nazvat, přišli karieroví poradci školy Andrea Vlasáková a Ondřej Pacner. Oba celou akci také organizují. O tom, že mají co dělat, svědčí počet institucí a firem, které na kariérním dni vystavují, přednášejí nebo poskytují konzultace zájemcům o zaměstnání z řad žáků. Především žákům posledních, maturitních ročníků se díky akci často daří sjednat si zaměstnání nebo praxi u firmy, kterou by je jinak ani nenapadlo oslovit. Žáci Weilovky si zde mohou promluvit i se studentskými zástupci vysokých škol, na nichž pak mohou studovat. 

Mezi tradiční hosty a vystavovatele veletrhu pracovních příležitostí, patří firmy z automobilového průmyslu nebo opravárenství, dopravní a logistické podniky a softwarové společnosti z oblasti informačních technologií. Z mnoha desítek zúčastněných firem lze zmínit například společnosti AUTO JAROV a AV MEDIA SYSTEMS, které jsou strategickými partnery školy a pomáhají jí s dlouhodobým rozvojem zaměřeným na stěžejní obory a technologie. Strategičtí partneři samozřejmě nechyběli ani letos. Díky dalšímu vystavovateli se pak nad hlavami účastníků kariérního dne v Hostivaři vznášel armádní vrtulník, jehož průlet byl ukázkou bojové připravenosti vojáků 24. základny Kbely. Armáda ČR na akci představila hned několik svých složek a útvarů i s pozemní vojenskou technikou.

Nadšené informatiky a vývojáře software zaujala firma BrandCloud, s.r.o., která se školou úspěšně spolupracuje na vývoji softwarových řešení. Zúčastnili se například i ti, kteří tvoří každodenní realitu života hlavního města: Dopravní podnik hl. města Prahy, a.s. a Metrostav, a.s. Mezi vystavujícími byla i studentská firma Dystopia, kterou tvoří žáci samotné střední školy a která se svou módní kolekcí zvítězila v celostátním finále studentských firem v České republice a letos zastupovala naši zemi v evropském finále soutěže mladých podnikatelů v Itálii.

Pro žáky, kteří se chtějí věnovat studiu i po maturitě, měl kariérní den v rukávu některá esa ze světa vysokých škol. O zájem žáků neměla nouzi Škoda Auto Vysoká škola, o.p.s., Metropolitní univerzita Praha, o.p.s., Fakulta informatiky a statistiky VŠE a Vysoká škola kreativní komunikace. Kariérní den přilákal i studentské zástupce Vyšší odborné školy publicistiky, kteří sdíleli své novinářské zkušenosti. Novinkou byla letos návštěva členů Klubu seniorů Prahy 15, s nimiž Weilovka spolupracuje tak, že žáci střední školy učí seniory zacházet s novými technologiemi. Na druhém pólu generačního spektra pak jako hosté dorazili také žáci pražských základních škol, pro které může být vhled do středoškolského prostředí a světa práce přípravou pro budoucí volbu povolání. 

Po šesti letech konání nabyl kariérní den na Weilovce již vyzrálé podoby. Mnozí účastníci z řad firem a organizací si na akci za ta léta našli cestu a rádi se do prostor střední školy vracejí. Kariérní den slouží také jim, navazují kontakty nejen se žáky školy, ale i mezi sebou navzájem. Každoročně lze na jejich tvářích pozorovat, že se po čase opět rádi vidí. Letos se nad kariérním dnem, kromě již zmíněného armádního vrtulníku, vznášela, díky seniorům a žákům základních škol, rovněž symbióza mezigeneračního porozumění. Pokud na akci podobného rázu nechcete příště chybět, sledujte dění na jedné z nejaktivnějších středních škol naší městské části. Až v programu školy narazíte na další kariérní den, ten příští se bude konat již posedmé, udělejte si místo v kalendáři a přijďte tuto atmosféru zažít také. Není třeba hnát se za kariérou, ale kariérní den na Weilovce si rozhodně nenechte ujít.